Rahvusvahelise konverentsi “Lõpp toiduraiskamisele!” järelvaatamine veebis

05.10.2020

29. septembril kell 11.00-16.00 toimus ministeeriumide ühishoones Tamme saalis (Suur-Ameerika 1, Tallinn) rahvusvaheline konverents „Lõpp toiduraiskamisele!“.

29. septembril tähistati esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päeva. Ka meie Eestis peame toidujäätmete tekke vältimist oluliseks ning soovime vähendada toidujäätmetega kaasnevaid negatiivseid majanduslikke, sotsiaalseid ja keskkonnamõjusid. Konverentsi keskmes oli toidujäätmete tekke vältimise teema toidu ümberjaotamise vaatest. Igal aastal visatakse igati kvaliteetset toitu prügikasti isegi siis, kui seda saaks suunata abivajajatele.

Konverentsi avavad sotsiaalminister Tanel Kiikkeskkonnaminister Rene Kokkmaaeluminister Arvo Aller ning Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik. Seejärel jagavad õppetunde, millest õppida, eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna esitletav ettevõte).

Poliitikakujundamisest ja toidujäätmete tekke statistikast räägivad KeskkonnaministeeriumSotsiaalministeerium ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus. Eesti erinevate sektorite kogemust toidu päästmisel jagavad Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food AS, Fotografiska Tallinn ning perekond Kaing. Konverentsi juhib Kristo Elias.

Konverentsil pakutavad suupisted on tehtud Rimi Eesti kauplustest päästetud toidust.

Konverentsi järelvaatamine veebis

Kõigile neile, kes mingil põhjusel konverentsi ülekannet 29.septembril jälgida ei saanud, saavad seda nüüd teha Delfi ning Postimees järelvaatamises.

Rahvusvaheline konverents “Lõpp toiduraiskamisele!” “Stop food loss and waste!

PÄEVAKAVA

Aeg: 29.septembril 2020
Koht: Sotsiaalministeerium, Suur- Ameerika 1, Tamme saal
Päeva juhib Hr. Kristo Elias

Tervitused:
11.00 – 11.30

1. Sotsiaalminister hr. Tanel Kiik
2. Maaeluminister hr. Arvo Aller
3. Euroopa toidupankade föderatsiooni president hr. Jacques Vandenschrik
4. Euroopa Komisjoni volinik pr. Stella Kyriakides ( videotervitus )

Blokk 1
Õppetunnid, millest õppida
11.30 – 12.40

  1. Hollandi riigi kogemus toidu ümberjaotamisel.
    Samen Tegen Voedselverspilling direktor, Wageningen University and Research Circular Economy in Food
    Programmi juht Hr. Toine Timmermans
  2. Toidu ümberjaotamine ja toidujäätmete tekke vältimine – kus siin see äri on?
    Tesco PLC kampaaniaprogrammide juht Hr. Wojciech Sokol
  3. Kvaliteetsete toiduülejääkide ümberjaotamine Prantsusmaa jaekaubandussektoris
    Agricultural Councellor for France in Poland and Baltics Pr. Marie- Christine LE GAL
  4. Milline toit jõuab prügikasti ja jäätmekäitlejani?
    Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse juhatuse esinaine pr. Kertu Tiitso

Blokk 2
Mida poliitikakujundajad ja statistika ütlevad?
12.40 – 13.10

  1. Toidujäätmed ja –kadu toiduahelas ning nende põhjused.
    Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus, vanemekspert pr. Evelin Piirsalu
  2. Toidujäätmete tekkega seotud keskkonnajalajälje vähendamine Eestis
    Keskkonnaministeeriumi kantsler hr. Meelis Münt
  3. Päästes toitu toetagem abivajajat.
    Sotsiaalministeeriumi kantsler pr. Marika Priske

Kohvipaus 30 minutit
Blokk 3
Kuidas Eestis igapäevaselt toitu päästa?

13.40-15.15

  1. Toidupank aastal 2030
    Eesti – Hollandi Heategevusfond Toidupank juhataja hr. Pieter Boerefijn
  2. Mina oma talus tegutsedes…
    Kiltsimäe Mahetalu peremees hr. Margus Lille
  3. Planeeritud raiskamine.
    Farmi Piimatööstuse AS müügidirektor hr. Allan Tohver
  4. Kuidas saada toidupäästmise maailmameistriks?
    RIMI Eesti juhatuse esimees hr. Vaido Padumäe
  5. Toidujäätmetele null tolerants – on see raske ?
    Fotografiska Tallinn restorani kaasasutaja hr. Peeter Pihel
  6. Kõik algab meist endist.
    Pereisa Indrek Kaing ja lapsed Hedvig, Ingrid, Ludvig ja Bruno

Konverentsil kõlanud mõtted võtab kokku päevajuht Kristo Elias
15.15 – 15.30
Konverentsi lõpp